BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 5: Romans 15:13

Summary of passage:  Paul prays that God fills them with joy and peace as they trust in Him through the power of the Holy Spirit.

Questions:

13)  Trust gives us the faith we need in order to hope.  Without trust, hope is empty as we truly don’t believe it will come to pass.

14)  Personal Question.  My answer:  If we don’t trust, we have no hope.  God grants us both and is good for doing so.  At the end of the day, hope is all that gets me by sometimes.  I hope in God and trust in Him to do as He says He will.  As I see Him fulfill His promises, my faith grows as does my trust and hope.  It’s a beautiful cycle I never want to end!

15)  Personal Question.  My answer:  Everyone.

Conclusions:  Trust and hope are really broad topics and are tightly intertwined.  The more you trust, the more hope you have and the more faith is strengthened.

End Notes:   The prayer and blessing concluding the section is appropriate. As God fills us with the blessings of His joy and peace in believing, we are equipped to live in this common bond of unity God calls us to.

Throughout the Bible, hope is considered a desirable attribute of human life.  Hope is a gift of the Holy Spirit in the New Testament and includes trust, confidence, and refuge in the God of hope.

Advertisements

BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 4: Romans 15:7-13

Summary of passage:  Paul is still urging unity and urging the Roman Jews to accept the Gentiles, which were always in God’s plan to believe in Him and Jesus which Paul backs up with Old Testament passages.  This will glorify God and is the reason Christ came.  Paul prays that God fills them with joy and peace as they trust in Him through the power of the Holy Spirit.

Questions:

10)  Part personal Question.  My answer:  It brings praise to God.  It humbles me because none of us deserve acceptance, but if God can do it, I am inspired to as well.

11)  2 Samuel 22:50; Psalm 18:49; Deuteronomy 32:43; Psalm 117:1; Isaiah 11:10.  Everyone (including the Gentiles) will praise God and were all meant to praise Him as part of his plan for humanity.

12a)  It confirms to the Jews that the Gentiles were always part of God’s plan.

b)  Personal Question.  My answer:  God wants all of us despite our differences.  So must we.  Most of our differences are petty.  Have a unity of Spirit.  It’s all for Him.

Conclusions:  Paul brings in the Old Testament to confirm his urgings that the Gentiles are to be accepted as God’s children since they are a part of God’s plan.  In essence, it all comes down to love.  Jesus’s command to love one another as yourself (Matthew 22:39).

End Notes:  We are to give others the grace God has given us fallen humans.  Acceptance and love.  Christ covered our faults and welcomed us; in the same way we do to others.

15:9:  From the beginning, God’s redemptive work in and for Israel had in view the redemption of the Gentiles (Genesis 12:2-3).  They would both see God’s mighty and gracious acts for his people and hear the praises of God’s people as they celebrated what God had done for them (a common theme in Psalms).  Thus they would come to know the true God and glorify him for his mercy.  God greatest and climactic act for Israel’s salvation was the sending of the Messiah to fulfill the promises made to the patriarchs and so to gather in the great harvest of the Gentiles.

We are to unite in Jesus over the common ground of praise to God.  As God blesses us, so we are equipped to live in unity with others.

BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 3: Romans 15:4-6

Summary of passage:  The Bible was written to encourage us and give us hope.  We are to have unity amongst Christians  so that we can glorify God and Jesus.

Questions:

7)  Part personal Question.  My answer:  Scripture teaches us how to live and gives us hope.  We meet God in Scripture.  We grow closer to God.  We become more like Jesus.  It’s an act of obedience.  I’m realized all those goals:  I’m closer to God, more like Jesus, more patient, and more elucidated on the Word.

8 )  Part personal Question.  My answer:  A spirit of unity is when even we don’t come to the same conclusions on matters of conscience we agree to disagree in love.  I struggle with those who twist the Word of God or don’t believe in God especially when they spout violence and hate.  It’s hard to be patient and pray over them and let God handle it.

9)  We are to all work together for God’s glory despite our differences.  It’s all about Him, not our differences.  When we work together, God’s glory is amplified.  The goal of life as Paul says in Ephesians is to “attain the whole measure of the fullness of Christ”.  We do this with the help of others.  We can’t do this on our own. We were created by God for His glory.  We best glorify Him the stronger we are as a whole.

Conclusions:  Great reminder on building up our Christian brothers.  We can get so caught up in our own narrow lives we forget we are a part of something greater.  As Paul says, if one of us is suffering, we all are.  Help others and you will grow stronger.

End Notes:  [Same as Yesterday’s]  Jesus took fulfilled what was written in God’s word, allowing the Father to vindicate him.

The commandment Jesus fulfilled from Psalm 69:7-9 was written for our learning so that we might have hope, knowing we are doing what is right even when difficult.  “You” refers to God and “me” is the righteous sufferer whom Paul identifies with Christ.

Responding rightly bothers people even more.  No one can hurt God’s children.

Paul then prays for the Holy Spirit to endow this attitude onto the Romans.  Other translations here have “God of patience” instead of endurance.  In essence, Paul is saying wait on God’s plan for your life.  God’s purpose for your life takes time.

Paul encourages believers not to necessarily have the same conclusions but to agree to disagree in love (Ephesians 4:1-6; Philippians 2:1-5).

BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 2: Romans 15:1-6

Summary of passage:  We need to subjugate our needs to others’ needs.  The Bible was written to encourage us and give us hope.  We are to have unity amongst Christians  so that we can glorify God and Jesus.

Questions:

3)  We are to subjugate our need to others’ needs.  We are to have unity amongst Christians in order to glorify the Father and Jesus.  We are privileged to have the Bible to guide us and teach us.  We are strong and should bear with the failings of the weak and bear the weak up.  We are to lead by example as Jesus did.

4)  People pleasing is where we do things or tasks so that others are happy, which includes things we probably shouldn’t be doing.  Pleasing your neighbor is doing something that the neighbor needs doing and sincerely helping him do it.  It’s making others stronger through your help.  These are things that make the neighbor a better person and more confident and hopefully more Godly.  The difference is the intent behind the act and the results.

5)  The big one is where Jesus gave up his life for us.  The results are eternal salvation for believers.  Everything Jesus did was for others:  healing, feeding the 5000, teaching, serving, etc.  He is our greatest example.

6)  Personal Question.  My answer:  Selfish.  Greedy.  At times evil and corrupt.  Closed-minded.  Ultimately, miserable.  I can be very selfish.  Greedy.  Evil.  Definitely.  The difference is I fight against that with God’s and the Holy Spirit’s help and I hope I’m making progress, but oftentimes I don’t think so.

Conclusions:  I love the strong versus weak analogy.  I tend to think of myself as strong and I’m very impatient with those who aren’t.  This isn’t necessarily physical.  It’s emotional and mental as well.  This is a great reminder for me to see others with God’s grace.  I also love Paul’s reminder about unity with other Christians (BSF will explore this on Day 3).  I have drifted away from weekly church attendance (other than BSF) and I know I need a church home.  Desperately so.  Perhaps this will “kick me in the butt” to do something about it!

End Notes:  Paul says to use your strength to serve your brothers, not just yourself.  “Bear with” really means “bearing up” your brother i.e. holding him up.  This advice goes against the “me” society today.  Paul says if you build up others you will build yourself up in the process.

Paul gives the same advice in Philippians 2:3-4.  Put others first.  The goal is to make the weak strong.

We are to build each other up; not tear each other down.

Jesus is the ultimate example of one who did not please Himself, but put others first. Paul’s classic development of this idea is in Philippians 2:5-11.

Jesus took fulfilled what was written in God’s word, allowing the Father to vindicate him.

The commandment Jesus fulfilled from Psalm 69:7-9 was written for our learning so that we might have hope, knowing we are doing what is right even when difficult.  “You” refers to God and “me” is the righteous sufferer whom Paul identifies with Christ.

Responding rightly bothers people even more.  No one can hurt God’s children.

Paul then prays for the Holy Spirit to endow this attitude onto the Romans.  Other translations here have “God of patience” instead of endurance.  In essence, Paul is saying wait on God’s plan for your life.  God’s purpose for your life takes time.

Paul encourages believers not to necessarily have the same conclusions but to agree to disagree in love (Ephesians 4:1-6; Philippians 2:1-5).

BSF Study Questions Romans Lesson 26, Day 5: Romans 14:19-23

Summary of passage:  Paul reiterates getting along with others.  Don’t destroy someone’s belief over petty issues like food.  Avoid causing your brother to fail.  Keep your beliefs to yourself and don’t shame others into your beliefs.

Questions:

13)  It could cause others to stumble, feel shame and guilt and begin to doubt God and potentially sin.

14)  “Make every effort to do what leads to peace and mutual edification.”  “Keep your beliefs about these issues between yourself and God.”

15)  “It is better for the stronger believer to not eat meat or drink wine or do anything else that will cause your brother to fall.”  The weaker believer should not “condemn himself by what he approves.”

16)  Personal Question.  My answer:  This has nothing to do with straying from God but the one thing I can think of is having candy in the house.  My kids eat candy and I don’t but my husband, who is trying to lose weight, can’t resist it. I’m becoming more cognizant of what I’m buying so he won’t stumble.

Conclusions:  Important passage.  We need to put others’ needs first.  Whether it’s not drink around those who struggle with drunkenness or not eat certain foods around those struggling with their weight/health.  It’s being considerate of others at its foundation.

End Notes:  Paul is not talking about catering to legalism here such as eating certain foods.

Keep your faith between yourself and God. You don’t have to parade it around weak Christians.  You can keep your standards and convictions.  However, you’re not permitted to flaunt it around others.

There are things God may challenge us to give up, but we go on approving them in our life – thus we condemn ourselves. It may not be that the thing itself is clearly good or bad, but it is enough that God speaks to us about the matter.

Each of us must ask: “God, what is there in my life hindering a closer walk with You? I want to know the happiness that comes from not condemning myself by what I approve in my life.” This takes faith, because we often cling to hindering things because we think they make us happy. Real happiness is found being closer and closer to Jesus, and by not being condemned by what we approve.

If we are troubled by something, it is likely sin, not faith.  We can check ourselves when we tend to justify things we permit this way.

BSF Study Questions Romans Lesson 26, Day 4: Romans 14:13-18

Summary of passage:  Paul repeats to stop judging others and quit putting stumbling blocks in others’ way.  If someone believes something is unclean, fine.  Let it go.  If  you are having dinner with someone and you are eating something they disapprove of, stop eating it for that meal.  Don’t be a stumbling block.  What matters is serving God and have peace, joy, and righteousness in the Holy Spirit.

Questions:

9)  Stop judging others.  Don’t put stumbling blocks in others’ way or be a stumbling block.  Let things go.

10)  Jesus’s sacrifice eradicated all the old rules so now all foods are clean.  The person’s beliefs himself makes food unclean–no rules do.

11)  By not being thoughtful of the other person.  If you drink alcohol in front of an alcoholic, you are causing him or her to stumble.  Be considerate of others’ struggles.

12)  “Righteousness, peace, and joy in the Holy Spirit.”  God’s kingdom is not concerned with petty arguments.  God is concerned with the heart.

Conclusions:  Straight-forward passage with straight-forward questions.  Rise above the pettiness!

End Notes:  Paul summarizes Chapter 14 so far:  In the Sermon on the Mount, Jesus helped us to understand that we should not judge others according to a standard that we would not want to have applied to our self.  We still need to and have a responsibility for admonishment (Romans 15:14) or rebuke (2 Timothy 4:2). However, when we admonish or rebuke, we do it over clear Scriptural principles, not over doubtful things. We may offer advice to others about doubtful things, but should never judge them.

We might stumble or cause our brother to fall in two ways. We can discourage or beat them down through our legalism against them, or we can do it by enticing them to sin through an unwise use of our liberty.

Our freedom from Old Testament law is good unless we use it against another brother–then it is evil.

Love is the proper way to settle disputes.

Christ died for both weak and strong Christians.  Surely, we can adjust our behavior accordingly (1 Corinthians 8:11-13; 10:23, 28-29, 32-22).

This passage is another great example of Paul’s concern for the moral and ethical dimension of the Christian life.

BSF Study Questions Romans Lesson 26, Day 3: Romans 14:9-12

Summary of passage:  It is God’s job to judge and we are only accountable to Him.

Questions:

6)  Personal Question.  My answer:  Any that would be asked of me if it’s a stumbling block.

7)  It is God’s job to judge, not ours.

8 )  Each of us will give an account of himself to God.  If we judge others, we are accountable to God for that as well.

Conclusions:  No comment.

End Notes:  We live for God alone.  Stop worrying about your brother.  You have enough to answer for on your own.

Smith explains the Judgment seat:  “This is the bema seat, equivalent to the judge’s seat in the Olympic Games. After each game, the winners came before the judge’s seat to receive crowns for first, second, and third places. Likewise, the Christian’s works will be tested by fire, and he’ll be rewarded for those which remain . . . The judgment seat of Christ is only concerned with a Christian’s rewards and position in the kingdom, not with his salvation.”  All Christians will be judged and the judgement will be based on works (2 Corinthians 5:10; 1 Corinthians 3:10-15).

The quotation from Isaiah 45:23 emphasizes the fact that all will have to appear before God in humility, and give account of himself before God.  Since this is the case, we should let God deal with our brother.