BSF Study Questions Romans Lesson 30

First Day:

  1.  It’s hard to quantify what I’m learned about God.  What I can say is this:  I’ve grown deeper with Him.  I’m more grateful, more humble, more worshipful, more in-tune with Him.  I understand God a bit more and His plan for mankind.  I understand Jesus and the Holy Spirit as well.  I feel my prayers are better.  My listening and hearing the Holy Spirit are better.  Every part of my life is better due to this study.

Second Day:

2)  I learned I need Him more.  I’ve learned to rely on Him more.  I’ve learned to pray more.  To listen more.  To put Him first more. I’ve learned to study more.  I’ve learned His plan for my life more.

Third Day:

3)  Any time you draw near to Him He changes you.  I’m nicer, kinder, more compassionate, a bit more patient, more committed, and more desirous of Him in my life more.  I’m trying to do more things simply because they are the right thing to do and not let my selfish desires throw in the towel.

Fourth Day:

4)  I’m more appreciative, more grateful, more knowledgeable, and more dependent on Jesus.  As I become more like Jesus, I reflect more of him.  I’m trying to be more generous with my resources and time.  I’m trying to have a mind more about others rather than myself and put others before me.

Fifth Day:

5)  I believe He has put me in the perfect job (if I get it) FINALLY!  where He wants me to be where I can have the greatest impact.  I’ve started to grow this forum and with my new job I’ll be able to grow this more and do more for His kingdom than I ever could otherwise.  I believe I’m right where He wants me and that feeling is beyond words.

Sixth Day:

6)  Trust in God.  Trust in His plans.  Trust that you’re where you’re supposed to be right now in the moment and in all future moments.  Quit fighting Him and rely on Him.  God has a plan whether you acknowledge it or not.  Life is much easier if you obey, obey, obey!!

Advertisements

BSF Study Questions Romans Lesson 29, Day 5: Romans 16:25-27

Summary of passage:  Paul finishes this letter to the Romans with a shout out to God and Jesus, the ones who are responsible for their belief and obedience through the gospel and proclamation of Jesus who has finally been revealed after all this time.

Questions:

14)  Paul finishes this letter to the Romans with a shout out to God and Jesus, the ones who are responsible for their belief and obedience through the gospel and proclamation of Jesus who has finally been revealed after all this time.

15)  He is the Son of God who died for our sins and rose again so that we may be forgiven for our sins by God forever and may have eternal life with God.

16)  Through God’s grace, we all share together in the promise of Jesus Christ as our redeemer, our living sacrifice, our Lord.  This is the gift of the Holy Spirit, available to Gentiles and Jews, and our share in the promises of God to His children that we will be justified and sanctified by the body and blood of Christ Jesus forever.

17)  Personal Question.  My answer:  Living every day for Him.  Striving every day to be closer to Him and to fulfill His purpose for our life here on earth.  Praising Him.  Worshipping Him.  Giving Him the credit for everything in my life.  Putting Him at the center of my life.  Obeying Him.  This is what God wants:  us.

Conclusions:  I love how the first sentence and the last sentence of Romans is about Jesus and praising him.  Gratitude.  Humility.  Grace.  Mercy.  Awesome!

End Notes:  Paul means the whole plan of redemption through Jesus Christ. Though God announced much of the plan previously through prophecy, its final outworking wasn’t evident until revealed by God through Jesus.  And He calls all nations to faith and obedience.

My gospel:  not a gospel different from that preached by others but a gospel Paul received by direct revelation (Galatians 1:12)

In this conclusion Paul reflects on the wisdom of God’s plan in the gospel and the fact that such wisdom is beyond man. God had a plan no man would come up with, but the wisdom and glory of the plan is evident.

The Book of Romans explains from beginning to end the greatness and glory of this plan of God that Paul preached as a gospel – as good news. It’s entirely fitting that Paul concludes this letter praising the God of such a gospel.

The good news Paul devoted his life to: God chose to glorify Himself through the person and work of Jesus Christ, and who will glorify Himself that way forever. Amen!  The ultimate purpose of all things.

Final Thoughts on the Study of Romans: What an amazing book and gift from God.  What an amazing person Paul was and an amazing gift to us as well all these centuries later.  Definitely an anchor book in the New Testament.  I learned so much and grew so much with God over the past year.  My gratitude and faith are deeper.  My worship is better.  My humbleness as well.  With God all things are possible.  With God I am possible.

BSF Study Questions Romans Lesson 29, Day 4: Romans 16:20-25

Summary of passage:  Timothy, Lucius, Jason, and Sosipater, Tertius, Gaius, Erastus, and Quartus send their greetings to the Roman church.

Questions:

11)  Timothy is Paul’s fellow worker.  Lucius, Jason, and Sosipater are relatives.  Tertius wrote this letter down to the Romans.  Gaius is hosting Paul.  Erastus is the city’s director of public works in Corinth.

12)  Personal Question.  My answer:  Husband, kids, mom, sister, relatives, friends, other family members, church members, strangers even.  I encourage all of them to win the race for the Lord.  The little daily encouragements and the overarching goals.

13)  Personal Question.  My answer:  Life is all about relationships.  We were created so we wouldn’t be alone.  None of us could survive without each other.  We need to build each other up and treat each other as family.

Conclusions:  Wouldn’t it be cool to be mentioned in the Bible for all of eternity?  Help one another.  Enjoy one another.  Be with others.  Love others.  People is what makes life meaningful (along with God).

End Notes:  Timothy rightly rates a first mention, being one of Paul’s closest and most trusted associates.

Tertius was Paul’s writer as the apostle dictated the letter. This was Paul’s normal practice in writing letters to churches, but this is the only letter where Paul’s secretary is mentioned by name.

Gaius had such a reputation for hospitality that Paul can say he was regarded as the host of the whole church.

Jason is possibly the Jason mentioned in Acts 17:5-9.

Sosipater is probably Sopater, son of Pyrrhus from Berea (Acts 20:4).

BSF Study Questions Romans Lesson 28, Day 5: Romans 15:30-33 with Acts 20:22-23

Summary of passages:  Romans 15:30-33:  Paul urges the Romans to pray for him, for his safety in Judea and for his service/offering to be accepted by the Jews in Jerusalem.

Acts 20:22-23:  On Paul’s journey to Jerusalem Paul knows hardships and prison await as the Holy Spirit as given him this premonition.

Questions

13)  Hardships, prison, unbelievers in Judea

14)  Prayer.  He believes in its power.

15)  He prayed to be rescued from the unbelievers in Judea and that his service in Jerusalem may be acceptable to the saints there so that he can come to the Roman church with joy and refreshment.

16)  Part personal Question.  My answer:  First century AD was a period of constant upheaval and wars in this region–both spiritual wars and physical wars.  God grants peace in all of this.  It’s hard to convert people to Christ when their lives are in upheavals and survival is the primary goal in mind.  When our worlds are peaceful, so are our minds and therefore our minds are more open to conversion.  Financial and peace with finding His will in my life.

Conclusions:  We all face dangers in our lives (just not so extreme as Paul’s).  What does he do?  He prays and asks others for prayer while walking through the danger, which is God’s calling for Him.  So must we.  We must pray and ask others to pray for us in all areas in our lives, especially the upheavals.  Only God can grant us peace as Paul says.

End Notes:  Sensing that danger awaited him in Jerusalem (having been warned several times as recorded in Acts 20:22-23 and Acts 21:10-14), Paul knew he needed the prayers of God’s people to see him through the difficulty promised him.

BSF Study Questions Romans Lesson 28, Day 3: Romans 15:17-21

Summary of passage:  Paul once again explains his delay in coming to the Roman church:  he has been busy fulfilling his calling of missionary to the Gentiles and taking the gospel of Christ to places it has not been heard so that “those who have not heard will understand.”  He only speaks through the power of the Holy Spirit and what the Holy Spirit lays on his heart to speak.

Questions:

6)  Paul glories in serving God through spreading the Good News of Jesus Christ.  Our culture glories on self-satisfaction and laziness.

7)  Part personal Question.  My answer:  Christ.  Most of the time I don’t.  I’m very aware that I am powerless in this world and all is through Him so I try to give Him all the credit, even in my thoughts and mind.

8 )  Personal Question.  My answer:  Paul’s calling was to proclaim Jesus to the Gentiles.  We all have different callings.  I’m trying to spread the word of God through the way I live my life, those I touch, the words you are reading right now, my books and novels, my conversations with friends and family and strangers, etc.  In your little world, in your job, in your family is where the difference is made.

9)  Personal Question.  My answer:  Similar to number 8.  This blog, my other blogs, my work, my kids, friends, family, strangers, words, actions, deeds, volunteer opportunities, etc.  Little things and places in this world that mean a lot.

Conclusions:  Paul reiterates his calling here so BSF is asking us ours as well.  Don’t get caught up in trying to make such a difference in this world.  Most of us lead lives of ordinariness.  But in that ordinariness extraordinary things happen.  We just don’t perceive it because we are bombarded with stories of extraordinary people.  You are extraordinary as well.  Believe it.  Receive it.  Act on it.

End Notes:  Bible Scholar Morris explains Paul’s words here: “Paul will glory only in what Christ has done through him. He is sure that Christ has done great things through him, and he is glad that he can draw attention to those things. But he is not trying to attract adulation. It is what Christ has done that is his theme.”

Paul makes sure to point out it is the Holy Spirit who guides him and his ministry to others everywhere.

Notice how Paul mentions the Triune God in this passage:  God, Christ and the Holy Spirit.

Paul wanted to preach to new places.  He’s not saying to NOT preach to where the Gospel has been taken.  He is merely speaking of his particular calling, which he backs up with the Old Testament passage.  Again, this is his calling.  What is yours?

BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 5: Romans 15:13

Summary of passage:  Paul prays that God fills them with joy and peace as they trust in Him through the power of the Holy Spirit.

Questions:

13)  Trust gives us the faith we need in order to hope.  Without trust, hope is empty as we truly don’t believe it will come to pass.

14)  Personal Question.  My answer:  If we don’t trust, we have no hope.  God grants us both and is good for doing so.  At the end of the day, hope is all that gets me by sometimes.  I hope in God and trust in Him to do as He says He will.  As I see Him fulfill His promises, my faith grows as does my trust and hope.  It’s a beautiful cycle I never want to end!

15)  Personal Question.  My answer:  Everyone.

Conclusions:  Trust and hope are really broad topics and are tightly intertwined.  The more you trust, the more hope you have and the more faith is strengthened.

End Notes:   The prayer and blessing concluding the section is appropriate. As God fills us with the blessings of His joy and peace in believing, we are equipped to live in this common bond of unity God calls us to.

Throughout the Bible, hope is considered a desirable attribute of human life.  Hope is a gift of the Holy Spirit in the New Testament and includes trust, confidence, and refuge in the God of hope.

BSF Study Questions Romans Lesson 27, Day 3: Romans 15:4-6

Summary of passage:  The Bible was written to encourage us and give us hope.  We are to have unity amongst Christians  so that we can glorify God and Jesus.

Questions:

7)  Part personal Question.  My answer:  Scripture teaches us how to live and gives us hope.  We meet God in Scripture.  We grow closer to God.  We become more like Jesus.  It’s an act of obedience.  I’m realized all those goals:  I’m closer to God, more like Jesus, more patient, and more elucidated on the Word.

8 )  Part personal Question.  My answer:  A spirit of unity is when even we don’t come to the same conclusions on matters of conscience we agree to disagree in love.  I struggle with those who twist the Word of God or don’t believe in God especially when they spout violence and hate.  It’s hard to be patient and pray over them and let God handle it.

9)  We are to all work together for God’s glory despite our differences.  It’s all about Him, not our differences.  When we work together, God’s glory is amplified.  The goal of life as Paul says in Ephesians is to “attain the whole measure of the fullness of Christ”.  We do this with the help of others.  We can’t do this on our own. We were created by God for His glory.  We best glorify Him the stronger we are as a whole.

Conclusions:  Great reminder on building up our Christian brothers.  We can get so caught up in our own narrow lives we forget we are a part of something greater.  As Paul says, if one of us is suffering, we all are.  Help others and you will grow stronger.

End Notes:  [Same as Yesterday’s]  Jesus took fulfilled what was written in God’s word, allowing the Father to vindicate him.

The commandment Jesus fulfilled from Psalm 69:7-9 was written for our learning so that we might have hope, knowing we are doing what is right even when difficult.  “You” refers to God and “me” is the righteous sufferer whom Paul identifies with Christ.

Responding rightly bothers people even more.  No one can hurt God’s children.

Paul then prays for the Holy Spirit to endow this attitude onto the Romans.  Other translations here have “God of patience” instead of endurance.  In essence, Paul is saying wait on God’s plan for your life.  God’s purpose for your life takes time.

Paul encourages believers not to necessarily have the same conclusions but to agree to disagree in love (Ephesians 4:1-6; Philippians 2:1-5).