BSF Study Questions Romans Lesson 23, Day 4: Romans 12:14-16

Summary of passage:  Bless your enemies.  Be happy with others and sad with others.  Be humble and mindful of others.

Questions:

9)  Part personal Question.  My answer:  Pray for them.  Forgive them.  Treat them with kindness and compassion–as you would anyone else.  Keep in mind there are different levels of persecution which simply means hostility and ill-treatment of others especially because of religious or political beliefs.  Basically, you don’t have to be stoned to be persecuted.  This is a hard question because I can’t think of anyone who is persecuting me right now.  People probably don’t like me, but it doesn’t affect me daily.

10)  Part personal Question.  My answer:  Basically, care about what others are going through and be there for them.  Get along with others.  Put your needs aside.  Be humble.  Every day I have opportunities to do this.  From being courteous to strangers at the grocery store and letting drivers in on the highways.  Every interaction with another person is an opportunity to put yourself aside and do for them.

11)  Part personal Question.  My answer:  Pride by its nature is all about you and selfish.  You take the credit for your accomplishments and sometimes throw it in others’ faces.  None of us does anything on our own.  You can destroy another person by taking all the credit. Being the bigger person, saying sorry first, acting like Jesus will restore relationships.

12)  Personal Question.  My answer:  I haven’t lost anyone close to me besides my dogs.  It’s comforting just to be the shoulder to cry on.

Conclusions:  All personal again.  Paul’s words echo the previous verses.  Again, put others first.  It will change this world.

End Notes:  We are not to hate anyone, even our persecutors.  Matthew 5:46For if you love those who love you, what reward have you? Do not even the tax collectors do the same? Persecution can be from inside the church as well.  Jesus told us the time is coming that whoever kills you will think that he offers God service (John 16:2).  Inquisition anyone?  Holocaust?

Be considerate of the feelings of others instead of waiting on them to be considerate towards you.

Conceited here is pride again.  Other translations say “Do not be wise in your own opinion”, which is thinking you are always right.  Again, reminders from Paul to step outside of ourselves and see others before ourselves.

Advertisements

BSF Study Questions John Lesson 23, Day 5: John 17:20-26

Summary of passage:  Jesus prays for all believers, prays for our unity and our glory so that the world may believe God sent Jesus.  He prays for all believers to be where he is and to see his glory for him to be in them and for God’s love to be in us.

Questions:

11)  Part personal Question.  My answer:  We are to be united in our mission to let the world know Jesus as the Son of God and believe in him and come to him.  We can’t be divided in our church.  The underlying mission must be the same.

12)  Part personal Question.  My answer:  Jesus saves us completely as our High Priest in heaven and died for our sins.  It encourages me when I sin and offers a peace that I am still sanctified with God.

13)  Personal Question.  My answer:  That as believers we are unified in our purpose to shine Jesus’ light to the world and we don’t let Satan tear us apart over petty things.  I want to see Jesus’ glory and be where he is, that God’s love would be in me as would Jesus.

Conclusions:  Important passage on unity.  We as Christians are in this fight together.  We can’t let little things cause big rifts.  Jesus is everything.  We must remember that.

End Notes:  Jesus knew the disciples would prevail in his work.  Scholars believe Jesus envisioned the great multitude before the throne of God here (Revelation 7:9-10) of all races and walks of life. The unity is based upon equality just like the equality of God and Jesus. We are to share in the life God has for us.

Jesus essentially gave the world permission to judge the validity of His ministry based on the unity of His people. Unity among God’s people helps the world to believe that the Father sent the Son.

Jesus gives glory to his people.  Scripturally speaking, when God gives or displays His glory to His people, it is some type of manifestation of God’s presence. God’s glory is, in some way, the radiance or shining of His presence, His essential nature.

Jesus’ glory was his work on the cross.  It was humble, weak, and sacrificial.

Jesus repeats the idea that God sent Him.  This is crucial to salvation.

It’s as if Jesus gave the world permission to doubt both His mission and His love if the world does not see unity and love among believers.  This is difficult because despite what we do, some will still not believe for various reason.  Christians have a great responsibility to display Jesus to the world through their love and unity, but often Christians are too quick to blame one another for an unbelieving world.  Remember God chooses who will be saved and ultimately it’s Free Will.

Jesus wants all of us to be with him.  He desires the Second Coming and for the consummation of all things.  Before creation, there was love and God loved.  Love has always been.  Cool!

Jesus ends his prayer by declaring God to the world–his whole mission in this world!  He prays for God’s love to be in them and for him to be in them.  The two essentials we need in this world!

BSF Study Questions Matthew Lesson 23, Day 4: Matthew 22:41-23:12

Summary of passage:  Jesus, in an effort to silence his critics, asked them a question they could not answer, by pointing out that David called the Son of David “Lord.”  No one could answer so they quit asking questions.

Jesus says the teachers of the law and the Pharisees sit in Moses’ seat so you must obey them but do not do as they do for they are hypocrites.  Everything they do is for man.  You are to remember you have only one Master, one Father, one Teacher.  Whoever humbles himself will be exalted and  whoever exalts himself will be humbled.

Questions:

8a)  “What do you think about the Christ?  Whose son is he?”

b)  Jesus answered with a profound question:  “How is it then that David, speaking by the Spirit, calls him ‘Lord’?  If David calls him ‘Lord’, how can he be his son?”  Jesus is pointing out as the Messiah that he is not only the son of David but the Lord of David, which thus makes him the Son of God if he is Lord over David.

c)  Personal Question.  My answer:  That Jesus is my Lord.

9a)  Obey the teachers of the law and the Pharisees and do everything tell you for they were given their positions by God.

b)  Do not do what they do for they do not practice what they preach.  Follow God in your heart, not man.

c)  Pleasing man and for looks only.  They were motivated by pride and earthly status and position, not by the heart or to please God.

d)  Personal Question.  My answer:  Don’t be a hypocrite.  Practice what you preach.  Have God as your motivation and not man.  Have God in your heart and let the Holy Spirit lead you.  Then you will be real.

10)  Personal Question.  My answer:  Be humble and serve God first.  Let Christ be your teacher and God your father.  Treat everyone as brothers for God is your master.  Remember you have been called to your position by God and He is the center, not a title or the men who voted you in.  If God is first, you cannot fail.

Conclusions:  Didn’t get a lot out of this either.  Not sure why.  It’s mainly about God and Jesus being Lord over all and Lord over your heart.  If you have that, then you cannot fail Him.

End Notes:  Before the Pharisees could ask him another question, Jesus asked them a question.  He asked them who he was just like he did with the disciples in Matthew 16:13-15.

Everyone knows the Messiah will be the Son of David.  Jesus is pointing this out to remind him that he is from David’s line.

Saying the Messiah is the Son of David is only partially right.  He is David’s son but he also is David’s Lord.  He is human and God in one.  Later, this idea will be recorded in both Revelation 22:16 and Romans 1:4.

If David calls him Lord, how is he his Son?  Thus, Jesus must be the Son of God.  The Pharisees did not want to admit that so they said nothing else.

Interestingly, perhaps standing in that very crowd in the heart of Jerusalem a young Pharisee will go on to answer that question in Romans 1:1-4:  Paul himself.

This is a turning point.  The teachers of the law, the Pharisees, and the Sadducees will give up trying to trap Jesus and turn the people against him.  Instead, they will seize him and resort to violence in order to preserve their earthly power and end the threat to their positions.

Synagogues had a stone seat in front where the teacher sat and taught from; hence, sitting in Moses’ seat.

Note the contrast between the heavy loads the Pharisees carry and Jesus’ light load (Matthew 11:30).  Our load is meant to be light, not burdensome like the religious leaders of the day made it.

Do not imitate the scribes.  The heart is what matters both in what you do and in titles.  Titles are not meant to be coveted.

Fun Fact:  Psalm 110 is the most frequently quoted Old Testament chapter in the New Testament.